Gotovo nevjerojatno je zazvučala vijest kako se netom nakon završenog Europskog prvenstva u Beogradu, odlične igre i osvojenog srebra reprezentacije Crne Gore, od vaterpola oprašta njihov kapetan Nikola Janović. Trebalo je provjeriti tu vijest pa smo ‘zazvali’ Nikolu koji je četiri godine svoje bogate karijere proveo u našem klubu i ostavio dubok trag. Kako igrački tako i ljudski.

‘Istina je, dosta je bilo.’ počeo je Janović.
Kako je došlo do te nagle odluke?
‘Nije bilo naglo. Razmišljao sam o tome i prije Europskog prvenstva i na pripremama sam vidio da sam prezasićen. Ipak, želio sam da odigramo Prvenstvo najbolje što možemo u čemu smo uspjeli i vratili se u vrh europskog vaterpola i plasirali se na Olimpijske igre.
Ne samo da se opraštam od reprezentacije nego se to odnosi i na klupsku karijeru. Jednostavno osjetiš kad je došlo vrijeme za odlazak. Meni je 36 godina i shvatio sam da je došlo vrijeme kad moraš reći dosta je bilo.

Ipak, vijest je sve iznenadila obzirom da si se od vaterpola trebao oprostiti nakon Rija?

‘To mi je bila početna misao, ali došao sam u stadij kad više ne mogu odraditi trening na pravom nivou. Velikoj većini su Olimpijske igre jednom u životu, a ja sam svoje Olimpijade odigrao i vjerujem kako će moj odlazak biti dodatna motivacija mojim suigračima u Riju da daju ono najbolje od sebe.
Odlazim iz reprezentacije znajući da ona ostaje u pravim rukama jer je Vlado Gojković još jednom pokazao da je veliki trener.’

Što bi izdvojio iz svoje bogate karijere?

‘Osim trofeja s reprezentacijom, kao što sam već puno puta rekao, jedan od naljepših dijelova moje karijere bile su četiri godine provedene u Juga. To je jedini klub uz matični Primorac u kojem sam proveo toliko godina u kontinuitetu. Prve dvije godine i osvajanje prvenstva Hrvatske, final four Lige prvaka u Beogradu, potom puno drugih odličnih utakmica i osjećaj da sam kao doma ostat će mi zauvijek u sjećanju. Jug će uvijek biti moj klub.’

Ostaje li Nikola Janović uz vaterpolo?

‘Prije svega mi treba malo odmora od svega, a poslije ćemo vidjet. Najlogičnije bi bilo da ostanem uz bazen, o nekim stvarima sam već razmišljao, ali ponavljam prvo odmor…’ zaključio je Janović.

Sretno ti bilo Nikola uz želju da te još dugo gledamo uz bazen.