VK Jug – Velikan Dubrovnika

Povijest Vaterpolskog kluba Jug se počela pisati daleke 1923. godine, nakon što je pri novoosnovanom sportskom društvu JUG utemeljena vaterpolo sekcija. Zaslužan za to je, prije svega Rudi Reš poznati plivač i vaterpolist sa Sušaka, uz pomoć Pera Kolića i Tonča Nardellia.

U to vrijeme bila su već na kupalištu Danče organizirana natjecanja u plivanju i igranje loptom, a dubrovački mladići su pokazali zainteresiranost za plivanje i vaterpolo igru. Međutim, kako se u moru, na kupalištu zimi nije moglo igrati, na pravi početak trebalo se još malo pričekati.

Jug se rodio, trenirao i rastao na Dančama, prekrasnoj uvali ispod gradskog parka Gradac, ali je svoja športska dostignuća, snagu i vrijednost od osnutka pa do 1961. godine kada je otvoren bazen u Gružu, pokazivao i dokazivao u Portu (Gradskoj luci).

Početak vaterpolo igre zbio se 28. lipnja 1924. godine, na porporeli, gdje su se sastale momčadi Juga i Penatura. Rezultat je bio 3:0 za Jug, za koji su nastupili Drobnić, Merlo, Zakarija, Reš, Lošilo, Depolo i Brajida, koji je dao sva tri gola. Već sljedeće, 1925. godine, u svom prvom nastupu na državnom prvenstvu igranom u Splitu, Jug osvaja prvi naslov državnog prvaka. Gruška riva bila je mala za primiti sve Dubrovčane koji su došli skupa sa jugašima proslaviti prvi naslov prvaka u povijesti dubrovačkog sporta.

Prvi naslov prvaka države Jug osvaja u sastavu: Dinko Fabris, Ante Zakarija, Marko Dabrović, Rudi Reš, Ivica Dabrović, Zdenko Šapro, Mirko Brajda. Od tada do danas, iako u znatno lošijim uvjetima od svojih konkurenata, oslanjajući se prije svega na igrače ponikle u vlastitoj sredini, Jug je nizao uspjehe. Pune 33 godine, što je raritet u hrvatskom sportu, od 1924. godine, Jug nije izgubio na svom terenu. Ukupno je 25 puta proslavio naslov državnog prvaka, od toga 13 puta uzastopno u razdoblju od 1925. do 1937. godine.

JUGAŠI U REPREZENTACIJI

Osim klupskih naslova, brojni Jugovi igrači osvajali su europska, svjetska i olimpijska odličja. Prvo olimpijsko odličje Jugaša je bilo srebrenog sjaja, a osvojili su ga Lovro Štakula i Vladimir Ivković Salko igrajući u prvom sastavu državne reprezentacije na 15-tim Olimpijskim igrama u Helsinkiju. Jugaši Hrvoje Kačić i Matko Goszl su osvojili na Europskom prvenstvu 1950. godine u Beču brončano odličje. Na Olimpijadi u Melburnu 1956. godine Hrvoje Kačić i Vlado Ivković osvajaju srebro.

Pero Katušić i Hrvoje Kačić su Jugaši koji su u sastavu državne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Budimpešti osvojili srebreno odličje, a Kačić je izabran u najbolju sedmorku prvenstva.

BAZEN U GRUŽU

Iz mora se prelazi u vodu 1961. godine. Svečano otvaranje novoizgrađenog bazena u Gružu bilo je 4. srpnja 1961. godine. Tom prigodom održan je međunarodni turnir na kojem je pobjeda pripala Jugu. Frane Nonković i Davor Poković su 1962. godine kao članovi državne reprezentacije osvojili srebro na EP u Leipzigu. Luko Vezilić jedan je od najboljih vratara Juga svih vremena. On je na EP u Joenkoepingu osvojio srebro, a 1978. u Berlinu na SP osvojio i broncu, te bio proglašen najboljim vratarom svijeta.

Uz naslove prvaka, u vitrinama perjanice dubrovačkog sporta mjesto su našli pokali pet osvojenih nacionalnih kupova, a posebno mjesto rezervirano je za tri europska trofeja. Prvi od njih je trofej Kupa prvaka, osvojen 1980. godine. Taj uspjeh ostvarila je momčad u sastavu: Luko Vezilic, Đuro Savinović, Dubravko Staničić, Božo Vuletić, Veselin Đuho, Boško Lozica, Niko Matušić, Luko Vuletić, Goran Sukno, Ivica Dabrović, Antonio Milat i Gojko Vukašinović, pod vodstvom trenera Trifka Bandura i Blaga Barbieria.

ZLATNI SUKNO, ĐUHO I VULETIĆ

U reprezentaciju koja će 1980. godine nastupiti na Olimpijskim igrama u Moskvi izbornik Tripun Cirković pozvao je Luka Vezilića i Boška Lozicu, dok je trener reprezentacije Milivoj Petković. Reprezentacija osvaja srebreno odličje.

Prvi uspjeh u nacionalnom Kupu Jug je ostvario 1981. godine kada je u dvije završne utakmice bio bolji od beogradskog Partizana.

Goran Sukno, Veselin Đuho i Božo Vuletić, tri jugova reprezentativca na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine postižu najveći uspjeh u povijesti dubrovačkog sporta na najvećoj svjetskoj športskoj priredbi osvojivši sa državnom reprezentacijom naslov Olimpijskog pobjednika.
Goran Sukno i Veselin Đuho igrajući u sastavu reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1986. godine u Španjolskoj osvajaju naslov svjetskih prvaka. Nakon pobjede u dramatičnom finalu kakvo se ne pamti na velikim međunarodnim natjecanjima nad Italijom pobjednički pokal prvi je podignuo Goran Sukno, kapetan reprezentacije.

Veselin Đuho, kapetan je državne reprezentacije koja je 1988. godine na Olimpijskim igrama u južnokorejskom Seulu obranila naslov olimpijskog pobjednika osvojivši zlatno odličje ispred SAD-a i SSSR-a. Nakon nastupa na Olimpijadi Đuho se oprostio od reprezentacije.

POD HRVATSKIM BARJAKOM

Treća odlucujuća utakmica poluzavršnice doigravanja za prvaka s Jadranom iz Splita 1991. godina je bila posljednja utakmica koja je odigrana pod zastavom bivše države. Nedugo nakon te utakmice uslijedila je odluka Hrvatskog športskog saveza da zbog agresije srpskocrnogorske vojske hrvatski sportaši ne nastupaju više u saveznim ligama i jugoslavenskoj reprezentaciji. Brojni članovi kluba priključili su se obrani od agresije u Domovinskom ratu 1991.-1995. godine.

U najvećem napadu na Grad, 6. prosinca 1991. godine jedna granata teško ranjava Željka Standingera, jednog od najboljih igrača Juga svih vremena koji je igrajući čak dvadeset i jednu sezonu bio najbolji strijelac momčadi, te najbolji strijelac prvenstva. Nekoliko dana poslije, Jugov velikan je podlegao ozljedama.

Prvi put pod hrvatskim barjakom Jug igra 1992. godine. Obzirom da je prvak Mladost, a Jadran prvak Europe, Jug kao trećeplasirana momčad u prvenstvu, stječe pravo predstavljati Hrvatsku u Kupu pobjednika kupova Europe. Do tada uvijek otvoreno, 1993. godine Gruško plivalište se zimi pokriva. Rješenje je pronađeno u “balonu”. Iste godine Ognjen Kržić igrajući za državnu reprezentaciju osvaja srebreno odličje na Mediteranskim igrama u francuskom Monpellieru.

Sa novim trenerom Nevenom Kovačevićem 1994. godine Jug, nakon punih devet godina, ponovno slavi – pobjednik je hrvatskog kupa. Više od dvije tisuće Dubrovčana dočekalo je Jugaše na povratku iz Zagreba. Prvi trofej hrvatskog kupa osvojili Maro Balić, Mario Bijač, Đani Pecotić; Hrvoje Herceg, Đuro Musladin, Božo Lujo, Emil Nikolić, Miho Klaić, Alen Bošković, Pero Jovica, Miho Bobić, Elvis Fatović, Ante Režić, Milan Vasić i Tomislav Jurišić. Uz Nevena Kovačevića bio je pomoćnik Tomo Udovičić.

Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine Jugaši Maro Balić i Ognjen Kržić osvajaju srebrnu medalju – prvo odličje za Hrvatsku na jednom velikom natjecanju. Iste godine prepuno gledalište pod balonom gruškog plivališta slavi jugovu pobjedu i drugi uspjeh u hrvatskom kupu.

NAJBOLJI U EUROPI

Posljednjih godina glavna pozornica je otvoreni bazen u Gružu. Nakon dvadeset godina čekanja 2000. godine Jug osvaja drugi europski trofej – Len kup, igrajuci u sastavu: Goran Volarević, Tihomil Vranješ, Đani Pecotić, Igor Računica, Ognjen Kržić, Mile Smodlaka, Dragan Medan, Ivo Ivaniš, Alen Bošković, Tamaš Molnar, Davor Rilović, Elvis Fatović, Frano Karač, Maro Balić, Marko Iveković, Nikola Lasica pod vodstvom trenera Veselina Đuha, Emila Nikolića i Deana Kontića. U istoj 2000. godini i sa istim sastavom Jugaši osvajaju Prvenstvo Hrvatske na završnoj utakmici sa zagrebačkom VK Mladost.

Slijedeće natjecateljske sezone Jug je postigao najveće uspjehe u svojoj povijesti. U svim natjecanjima u kojima je sudjelovao došao je do kraja. Osvojio je naslov Prvaka Hrvatske, pobjednika Kupa Hrvatske, a vrhunac je dostignut kada je, pred više od 5.000 gledatelja u veličanstvenom ambijentu za koji se svi nepodjeljeno slažu da se može doživjeti samo u Dubrovniku, osvojio treći europski trofej – naslov prvaka Europe. Igrali su: Goran Volarević, Tihomil Vranješ, Đani Pecotić, Igor Računica, Ognjen Kržić, Mile Smodlaka, Dragan Medan, Ivo Ivaniš, Alen Bošković, Andrej Belofastov, Elvis Fatović, Frano Karač i Maro Balić, a pod vodstvom trenera Veselina Đuha, Emila Nikolića i Deana Kontića.

Nedugo nakon osvojenog drugog trofeja prvaka Europe, počinju radovi na natkrivanju bazena u Gružu pomičnim krovom. U prvoj sezoni igranja pod natkrivenim bazenom Jug igra finale nacionalnog kupa, osvaja državna prvenstva i igra završnice Eurolige. U sezoni 2004/05 Jug je osvojio hrvatski kup i državno prvenstvo, te igrao Final four Eurolige u Napulju.

Ne zaboravimo, svi ovi uspjesi ostvareni su oslanjajući se na igrački kadar koji je proizvod jugove škole vaterpola. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati igrači koji su u Dubrovnik dovođeni kao pojačanja.