vjeko2

Vjeko Kobešćak održao predavanje trenerima akademije HNK Hajduk

Vjekoslav Kobešćak, trener najtrofejnijeg hrvatskog kluba svih vremena VK Jug AO održao je online prezentaciju svim trenerima Akademije HNK Hajduk ”Luka Kaliterna na čelu s voditeljem Borom Primorcem. U predavanju pod nazivom ”Mlađe selekcije Jug AO – stvaranje olimpijaca” uspješni trener vaterpolskog giganta iz Dubrovnika pokušao je objasniti ravnotežu između razvoja i pobjede u mlađim kategorijama. Naime, osim što je glavni trener, Kobešćak je koordinator svih mlađih selekcija, u pet godina na klupi osvojio je čak 13 trofeja na klupi, a kao igrač može se pohvaliti brojnim osvojenim medaljama i titulama.

– Cilj ovog predavanja je da treneri u Akademiji dobiju perspektivu razvoja djece u drugim sportovima. Mi kao nogometni treneri često tražimo odgovore na svakodnevna pitanja te poteškoće unutar samog nogometa, međutim kako bi promijenili ili dodatno razvili igru odgovori se nerijetko kriju u potpuno drugačijim okruženjima, kao što su drugi sportovi ili zanimanja. Vjeko kao glavni trener i voditelj struke (škole vaterpola) Juga je održao zanimljivo predavanje u kojem nam je opisao specifičnosti razvoj mladih vaterpolista u sredini kao sto je Dubrovnik. Od upečatljivih poruka svakako bih izdvojio njegova razmišljanja o važnosti edukacije na Kineziološkom Fakultetu bivših profesionalnih sportaša i amatera koji imaju ambiciju rada u sportu – rekao je Andro Fistonić, zamjenik voditelja Akademije HNK Hajduk ”Luka Kaliterna”.

Gotovo 40-ak članova Akademije (treneri, kondicijski treneri, psihološka, pedagoška služba…) s iznimnim su zanimanjem putem Zoom aplikacije pratili sva znanja i iskustva koje im je Kobešćak prenio u svom izlaganju. Ovo je još jedna u nizu edukacija kojoj su prisustvovali u prisilno doba pandemije…

Izuzetno mi je drago da sam mogao održati predavanje trenerima Hajdukove Akademije. Želio sam im prikazati kako organizirati školu u mlađim selekcijama te na koji način ujediniti stvaranje igrača i ostvarivanje rezultata. Ako bih mogao napraviti usporedbu vaterpola i nogometa, svakako mi je bilo zanimljivo vidjeti mnoštvo educiranih trenera u Hajduku, a njihovo pozorno praćenje moje prezentacije reklo mi je koliko studiozno pristupaju svakom problemu. Broj educiranih trenera je ono što nama u vaterpolu u neku ruku nedostaje i nadam se da će se s vremenom i to poboljšati i promijeniti. Također, zanimalo me kako uspostaviti kvalitetnu logistiku za rad u mlađim selekcijama. Isto tako za sve trenere, uvijek je pitanje koja je najkritičnija dob u stvaranju igrača, odnosno kakvu psihologija ima vrlo važnu ulogu za postizanje dugoročnog uspjeha sportaša u sportu i životu općenito – rekao je trener Juga te dodao:

– Uvijek se mogu pronaći dodirne točke u svim sportovima, ma koliko oni različiti bili. Kao trener, uvijek nastojim koristiti iskustva iz momčadskih sportova, a pogotovo u doba pandemije koje nas je snašlo. Iskoristio sam vrijeme i proučavao što mogu primijeniti svojim igračima, a sigurno je i da će mi Hajduk svojom veličinom i iskustvom u tome itekako pomoći – zaključio je uspješni strateg dubrovačkog Juga.

Izvor: hajduk.hr