Na klupu Hrvatske vaterpolske reprezentacije se nakon dvije utakmice kazne vratio Ivica Tucak. Nakon dvije pobjede pod vodstvom Mile Smodlake, naši su reprezentativci u trećem kolu skupine ‘B’ remizirali s olimpijskim pobjednicima, reprezentacijom Srbije. Konačan rezultat je iznosio 10:10 (2:4, 3:2, 3:3, 2:1).

Treba napomenuti da je izbornik Srbije doveo pomlađenu momčad na ovo natjecanje. Reprezentacija Srbije je sastavljena tek od četiri igrača koji su nastupili na Europskom prvenstvu u Barceloni. Danas su oba izbornika odlučila u današnju utakmicu krenuti samo s jednim vratarom u sastavu. Tako je na tribinama, uz Ivana Marcelića, ostao i Hrvoje Benić.

Hrvatsku je u ovoj utkamici predvodio Ante Vukičević s tri postignuta pogotka. Lovre Miloš je loptu iza protivničkog vratara poslao dva puta. Po jednom su precizni bili Loren Fatović, Andrija Bašić, Josip Vrlić, Anđelo Šetka te Xavi Garcia.

Ovim nerješenim rezultatom naši su reprezentativci zauzeli drugo mjesto u skupini. Hrvatska ima bolju ukupnu gol razliku, međutim FINA ima pravilo da se u ovakvim stiuacijama, kad dvije momčadi na vrhu ljestvice imaju jednak broj bodova, ne gleda rezultat protiv posljednje momčadi u skupini. Kako su Amerikanci danas pobjedili Južnoafričku Republiku i zazuzeli treće mjesto, o pobjedniku skupine je odlučivao rezultat protiv reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. Izabranici Ivice Tucka su od Amerikanaca bili bolji rezultatom 15:10, dok ih je Srbija porazila s 14:8 i tom je pobjedom osvojila prvo mjesto u skupini.

U prvoj utakmici trećeg kola skupine ‘A’, Mađarska je nadigrala Japan rezultatom 19:14 i tako ga ostavila na dnu ljestvice bez bodova. Posljednja utakmica grupnog djela natjecanja donijela je još jedan derbi. Nakon velike borbe Australija je minimalno pobjedila Njemačku rezultatom 9:10.

Konačan poredak:
Grupa ‘A’
1. Njemačka
2. Mađarska
3. Australija
4. Japan

Grupa ‘B’
1. Srbija
2. Hrvatska
3. SAD
4. JAR

Raspored četvrtfinalnog dana:
16.00 Mađarska-SAD
17.30 Australija-Hrvatska
19.00 Njemačka-JAR
20.30 Japan-Srbija