Odlaskom Marka Bijača u Pro Recco, ostalo je upražnjeno mjesto kapetana momčadi najtrofejnijeg hrvatskog kluba. Jednoglasnom odlukom struke i igrača izbor je pao na 34-godišnjeg, kako sam kaže, Španjolca (Katalonca) hrvatskog srca, Xavija Garciju ispred kojega je već četvrta sezona u kapici Juga. Xavi je već pet godina hrvatski državljanin, a od 2016. godine stalni je član ‘barakuda’ s kojima se u Riju okitio srebrnim odličjem, a prošle godine u Budimpešti i svjetskim zlatom. S Jugom je u tri protekle sezone osvojio čak 11 trofeja od kojih jedan naslov prvaka Europe, jedan Superkup te po tri naslova pobjednika Regionalne lige, Prvenstva Hrvatske te pobjednika Kupa Hrvatske.

‘Prije svega, želio bi se zahvaliti na potpori cijelom klubu i na velikoj časti koju su mi ukazali. Jug je ipak više od kluba, Jug je institucija. Kao momčad mi smo tu svi isti i umjesto mene je kao kapetan mogao biti bilo ko drugi, Maro, Sandro, Lonac…
Nadam se da ću biti na visini zadatka kao što ovaj klub to i zaslužuje i vjerujem da ću biti od pomoći kada to bude potrebno, a Lončar i Fatović, druga dva kapetana, svojom će karizmom i iskustvom dati svoj doprinos’
, kaže na početku razgovora koji je vođen u prekrasnom ambijentu restorana ‘Orsan’.

Koji je ključ postizanja dobre atmosfere koja je, kako svi kažu, temelj uspjeha?
‘Momčad uvijek mora biti ispred pojedinca, a mi smo se proteklih godina toga držali što su na kraju pokazali i rezultati. Unutar momčadi izgradili smo obiteljsku atmosferu što je po meni ključno ukoliko želiš postići rezultat. Svaki drugi scenarij može donijet kratkoročan uspjeh, ali na duge staze ne ‘pije vode’.

Nakon sedam godina u klub se vratio Sandro Sukno. Što to znači za momčad?
‘Dolazak Sandra Sukna, najboljeg igrača na svijetu, izuzetno je važno za klub. Ne samo zbog njegove neupitne igračke kvalitete, nego radi utjecaja na mlađe igrače koji od njega mogu puno naučiti. Mi smo momčad sadašnjosti, ali prije svega budućnosti’.

U odnosu na prošlu sezonu klub su napustili Marko Bijač, Viktor Rašović i Vincenzo Renzuto. Njihova mjesta su zauzeli Toni Popadić, Daniil Merkulov i Alex Papanastasiou. Kako si ti doživio nove igrače i što možemo očekivati od njih u budućnosti?
‘Marko je najbolji vratar na svijetu i njegov odlazak je u svakom slučaju veliki hendikep za nas. Međutim, mi slijepo vjerujemo Toniju i siguran sam da će imati izvrsnu sezonu te da će biti čvrsta karika naše momčadi.
Daniil Merkulov je kompletan igrač u svim segmentima igre. Unatoč svojoj mladosti, već ima veliko međunarodno iskustvo. Sjajan je mladić i od njega očekujem velike stvari.
Alex je pak mladić koji je raskoš svog talenta pokazao igrajući za mladu reprezentaciju Grčke koja je svjetski i europski prvak i u kojoj je bio stožerni igrač. Njemu treba dati malo vremena za adaptaciju obzirom da je stigao tek prije nekoliko dana, ali u budućnosti će sigurno biti velika snaga Juga.

Tvoja ocjena mladića koji su priključeni radu prve momčadi?
‘Poznato je da se u Jugovim mlađim kategorijama radi odlično i mislim da svi mladi igrači koji dolaze i koji će doći u prvu momčad, uz veliku podršku nas starijih, imaju šansu nastaviti tamo gdje mi stanemo’, zaključio je Xavi.

Kapetanu i njegovoj posadi želimo mirno more i sretan put u novoj sezoni.