Može li Jug CO ponoviti prošlogodišnji uspjeh i u Budimpešti dva puta za redom podići pehar namijenjen najboljem klubu u Europi? Vidjet ćemo za manje od tjedan dana, točnije u četvrtak 25. svibnja kada u Budimpešti kreće Final six; na rasporedu su četvrtfinalni dvoboji u kojima se sastaju Jug Croatia osiguranje i Olympiacos, te Eger i Brescia.
Je li se to događalo u povijesti? Itekako jest… no krenimo redom.

LEN Liga prvaka je europsko klupsko natjecanje koje je svoju premijeru imalo u sezoni 1963./1964.. Nosilo je ime Kup prvaka i do sezone 1995./1996., do kada je nosila to ime, imala je 15 različitih prvaka, od kojih je najviše naslova imala zagrebačka Mladost (7). Upravo je Mladost jedini klub koji je ovo natjecanje osvajao 3 godine za redom (’68, ’69, ’70).

Od te ’96. godine uvodi se, slično promjenama i u drugim momčadskim sportovima, format Lige prvaka. Natjecali su se državni prvaci i klubovi koji su se najbolje plasirali na ljestvici u državnom prvenstvu. U tom periodu naslove su osvajali Talijani (Posillipo dvaput i Pro Recco jednom), Grci (Olympiacos), Srbi (Bečej) i Hrvati (POŠK ’99, i Jug 2001. godine).

2003. godine format natjecanja se ponovno mijenja; igra se Euroliga, turnirskim sustavom. Na „stari put“ vraćamo se 2011. godine kada na završnom turniru u Oradei Pro Recco u finalu pobjeđuje riječko Primorje 11:8.

Najuspješniji klub, zbrojivši sve oblike natjecanja od 1963. godine je Pro Recco s osam osvojenih naslova. S naslovom manje prate ga Mladost i Partizan, sljedeći po redu su Jug CO i Spandau sa po četiri osvojena naslova, Posillipo s tri… Na čelu liste najuspješnijih država je Hrvatska sa četrnaest osvojenih naslova, slijedi je Italija s trinaest, Srbija s devet, Mađarska šest…

Ukupno su 8 puta razni klubovi dvije godine za redom podizali pehar namijenjen prvaku Europe. Hoće li Jugaši povećati taj broj?