VK Jug Adriatic osiguranje u prosincu ove godine slavi stoti rođendan, a na dar je dobio svoju slikovnicu ‘Priču o ježu jugašu’ nastalu u izdanju DuLista. Priču za najmlađe o najtrofejnijem hrvatskom sportskom kolektivu napisala je glavna urednica DuLista Barbara Đurasović, a ilustrirala dubrovačka slikarica Iris Lobaš Kukavičić. Slikovnica će se u našim knjižarama moći kupiti od petka, 1. prosinca.

Autorica Barbara Đurasović ističe kako punih stotinu godina u kontinuitetu vaterpolisti Juga žive s gradom i uz grad te su postali dio identiteta Dubrovnika. Najtrofejnija hrvatska momčad, sa čak 69 osvojenih trofeja u svojoj povijesti, VK Jug Adriatic osiguranje u prosincu ove godine slavi svoj 100. jubilej. Znajući da se velika proslava sprema za lipanj 2024., kada klub obilježava stotu godišnjicu od prve odigrane utakmice u Portu, smatrala je da bi bilo lijepo čestitku i DuListov dar uputiti klubu baš za njegov rođendan u prosincu.

Glavni junak jež

Podloga za slikovnicu o Jugu bila je velika klupska monografija ‘5 do 100’ autora Željana Konsua. U knjizi su iznesene sve činjenice, rezultati, uspjesi, trofeji, ali i porazi najtrofejnije hrvatske momčadi. Povijest i sportske uspjehe najbolje hrvatske momčadi Barbara je sažela i prilagodila djeci. Tako je glavni glavni junak slikovnice jež koji pripovijeda Jugovu priču. I to nije samo priču o brojnim pobjedama kluba, već priča o ljubavi, zajedništvu, ponosu, trudu, odricanju, roditeljima koji vode svoju djecu na tribine, prate ih na prve treninge, tradiciji, gradu, jer, naglašava autorica slikovnice – sve je to Jug.

Slikarica i ilustratorica slikovnice Iris Lobaš Kukavičić već više od dva desetljeća održava vezu s vaterpolom. Naime, njena prva izložba početkom 2000-ih bila je vezana uz ovaj sport. Tada je odlučila galerijski prostor pretvoriti u bazen s levitirajućim figurama čiji pokret asocira na vaterpolsku igru. Te skulpture danas se nalaze u Zračnoj luci Ruđer Bošković. Sto godina postojanja jednog kluba, kako kaže  Lobaš Kukavičić, nije mala stvar. Jug je za nju institucija Grada te je osjećala veliku odgovornost ilustrirajući povijesne trenutke kluba vrijedne divljenja. Tolike su generacije prošle kroz klub, generacije očeva i sinova, svaka je ostavila za sobom, ne samo impresivne rezultate, nego i ponos koji se može osjetiti kroz avanture ježa jugaša, kazala je Iris Lobaš Kukavičić.

Inače, uz hrvatsko izdanje, slikovnica dolazi prevedena i na engleski jezik. Naime, Ježevu priču na engleski jezik preveo je istaknuti prevoditelj i glumac Filip Krenus. Tako će se u našim knjižarama moći kupiti i slikovnica ‘The Tale of Jug the Urchin’, a zgode ponosnog stogodišnjaka će sigurno izaći i izvan granica Hrvatske.

Promocija slikovnice o ježu jugašu održat će se u petak, 8. prosinca u Lazaretima s početkom u 18 sati.