Pozicija sidruna predstavlja srce napada svake vaterpolske momčadi. Ne drži li centar poziciju na dva metra te ga branič odgura dalje od gola, cijela napadačka linija stoji predaleko od protivničkog vratara i momčad postaje bezopasna.

Mile Smodlaka, legenda hrvatskog vaterpola, udario je temelje Jugovih sidruna u ovom stoljeću. Nije uzalud ona izreka da ovaj Splićanin više vremena u utakmici provede ispod vode nego na površini jer je mnoge golove zabio roneći na dva metra ispred gola. Svi se sjećaju eksplozije gruškog bazena kada je naslov prvaka Europe vratio u Dubrovnik sedam sekundi prije kraja drugog produžetka u finalu protiv Olympiacosa. Uz njega u toj su zlatnoj generaciji bili još i Andrej Belofastov te Nikša Drobac.

Nakon pet godina najbolje europske momčadi ponovo su se okupile u Dubrovniku. Tada je uz Smodlaku na mjestu sidruna bio i mladi Nikša Dobud. On je polako učio zanat od legendarnog splitskog centra da bi poslije postao igrač na kojem su Jugovi treneri gradili napadačke taktike. U svojoj karijeri postigao je ono što njegov učitelj nije, osvojio je olimpijsko zlato. Njegovu karijeru prekinula je suspenzija koja je trajala do ove godine te on sad svoj put gradi na sjeveru Italije.

Došla je era Vjekoslava Kobešćaka koji je u klub doveo Josipa Vrlića i Luku Lončara. Riječanin je u dvije sezone provedene u klubu ostavio znatan trag te je sa svojim kolegom činio jedan od najboljih centarskih parova svijeta. Imao je veliku ulogu u osvajanju Lige prvaka u Budimpešti. Svoju karijeru nastavio je u Barceloneti. Za razliku od njega Zagrepčanin je još uvijek član Juga te je jedan od nostielja igre svoje momčadi. Nakon Šibenika, Medveščaka, Brescije i Mladosti, Jug Croatia osiguranje peti mu je klub u karijeri. U izostanku Dobuda odlučno je preuzeo ulogu prvog centra reprezentacije. Portal Total Waterpolo proglasio ga je najboljim centrom svijeta u 2018. godini. U proteklim sezonama upisao je 171 nastup za dubrovački klub i postigao je isto toliko pogodaka.

Nakon odlaska Vrlića ostalo je pitanje tko će zajedno s Lončarom činiti centarski par Juga u sljedećoj sezoni. Izbor je pao na Splićanina Luku Lozinu, koji je ponikao u Mornaru pa je preko Mladosti stigao u Barcelonetu. Ovaj dvadesetčetverogodišnjak karijeru je započeo kao igrač desne strane i upravo ga je Vjekoslav Kobešćak stavio na poziciju centra u vremenu kad su obojica gradili karijere na bazenu uz Savu. Pokazao je znatni napredak u igri u ovoj sezoni, u kojoj je postigao 45 pogodaka u 47 nastupa.