U svakoj momčadi na poziciji lijevog vanjskog najčešće igraju najbolji strijelci. Suparnički treneri razvijaju posebne obrambene taktike u svrhu zaustavljanja tih pojedinaca. Bazen u Gružu vidio je brojne igrače svjetske klase koji su pod jugaškom kapicom prijetili protivničkim vratarima s tog mjesta. Kroz povijest na toj su poziciji igrali velikani poput Veselina Đuha. Novo stoljeće obilježili su vrsni igrači poput Elvisa Fatovića, Nikole Janovića, Tonija Azeweda, Sandra Sukna, Pava Markovića i Felipea Perronea.

Rijetko koje obiteljske dinastije razveselile su hrvatski sport kao one vaterpolske. Dvadesetdvogodišnji Loren Fatović jedan je od najvećih potencijala ovog sporta i sin slavnog oca Elvisa koji je trenutačno izbornik Australije. Ovaj hrvatski reprezentativac od mladih dana isticao se kroz sve mlađe kategorije Juga. Krasi ga poletnost, stoga veliki broj pogodaka postiže tako što pobjegne protivničkim igračima. Osim brzine veliku ulogu u tome ima posebna igračka inteligencija kojom se mogu pohvaliti tek najbolji igrači na svijetu. Prošlog ljeta okitio se naslovom svjetskog prvaka u Budimpešti te se profilirao kao jedan od glavnih igrača reprezentacije. Nastupivši 176 puta za prvu momčad dubrovačkog kluba postigao je 294 pogotka.

Nakon odlaska Renzuta i Rašovića ostalo je prazno mjesto na lijevoj strani Jugovog napada. Jug Croatia osiguranje tu je prazninu popunio dovođenjem Alexandrosa Papanastasioua. Bivši igrač Glyfade istaknuo se na juniorskom svjetskom prvenstvu, održanom u srpnju prošle godine. Bio je najbolji igrač svoje momčadi koja je u finalu porazila Hrvatsku. Ovaj dvadesetogodišnjak polako postaje standardni igrač grčke seniorske reprezentacije. Njegovim potpisivanjem Jug je dobio još jednog brzog igrača koji s Fatovićem zadaje glavobolje suparnicima. Papanastasiou se u prvoj sezoni u Dubrovniku iskazao odličnom igrom na obje polovice. U 42 nastupa postigao je 62 pogotka.

Posljednje pojačanje Juga u ovoj sezoni bio je Omišanin Marin Tomasović. S navršenih 16 godina postao je jedan od najmlađih igrača koji se dovedeni iz drugih klubova. Ovaj je mladić, po majci Cavtaćanin, s dosadašnjim je klubom, splitskim Mornarom, osvojio puno naslova u mlađim dobnim kategorijama. Kao najveće priznanje za rad i veliki talent koji pokazuje bio je poziv u U-16 reprezentaciju Hrvatske u kojoj je bio kapetan momčadi. Ozljedio se početkom sezone što je spriječilo njegov napredak na neko vrijeme. Nedavno se vratio nastupima te je bio u sastavu u sve tri utakmice finalne serije Prvenstva Hrvatske. Za prvu momčad Juga nastupio je 11 puta i postigao 5 pogodaka.