17k

se sviđamo

1625

nas prati

3410

nas prati

414

nas prati

Novosti
Prije 3 godine (kolovoz 4th, 2014)

[NOVA PRAVILA] Primjena od 2017. godine!?

Na nova vaterpolska pravila, koja su već testirana od FINA-e svjetske organizacije za vodene sportove ipak se neće primjenjivati u službenim seniorskim natjecanjima barem do 2017. godine. Prema informacijama koje dolaze iz Istanbula, gdje se održava Svjetsko prvenstvo za juniore FINA je ipak odlučila dodatno testirati primjenu i učinke novih pravila.

Naime, FINA namjerava testirati nova pravila tijekom iduće dvije godine, posebno na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Guadalajari u Meksiku koje će se održati 2015. i Svjetskom prvenstvu za juniore u Budvi 2016. godine. Kroz ova natjecanja žele se analizirati eventualni nedostaci novih pravila prije nego se uđe u njihovu punu primjenu. Cilj je modernizirati vaterpolo, ali bez uništavanja prirode sporta na kojega smo svi navikli.

Podsjetimo kako je tijekom lipnja ove godine u Dubajiu na ovu temu zasjedao glavni odbor FINA-e. sastanak je vodio izvršni direktor FINA –e Cornel Marculescu, a u nazočnosti svih osam članova glavnog odbora. Bilo je riječi i o ostalim vodenim sportovima, ali nama je najznačajnija izjava direktora Marculescua koji je rekao kako su promjene potrebne, da bi vaterpolo postao ljepši i spektakularniji, ali u skladu s općim smjernicama Međunarodnog olimpijskog odbora.

KOJE SU OSNOVNE PROMJENE PRAVILA?
– Sastavi će se smanjiti s 13 na 11 igrača po momčadi. FINA smatra da će se na taj način proširiti baza kompetitivnih zemalja na velikim natjecanjima. (Primjena ovog pravila je najizglednija).
– Dužina terena ​​će biti smanjena na 25 metara za razliku od sadašnjih 30. Ova promjena bi trebala smanjiti vrijeme tranzicije obrana – napad, čime bi igra dobila na brzini i atraktivnosti.
– U polju će igrati 6 igrača, umjesto sedam. Ova promjena je posljedica skraćenja terena kako bi igrači još uvijek imali dovoljno prostora za kretanje.
– Smanjit će se veličina lopte. Ova bi promjena trebala osigurati više golova i atraktivnost u napadu.

Svakako, dvije natjecateljske sezone dovoljan su vremenski period kako bi se momčadi prilagodile novim pravilima, posebno u radu s mlađim uzrastima. Konkretnije informacije su najavljene do kraja ove kalendarske godine.

Podijeli:

Generalni sponzor

Sponzori

Sponzori opreme

Sponzori

Prijatelj i partner